Top

Handige weetje! Zo kun in je belastingvrij schenken:

belastingvrij geld schenken

Niemand wil meer belasting betalen dan nodig is. Hier vind je alle weetjes rondom het belastingvrij schenken van vermogen! Voorkom zowel schenkbelasting als erfbelasting met deze weetjes.

Waarom is het voordelig om tijdens je leven vermogen aan je kind te schenken?

Je hoeft minder belasting af te dragen aan de fiscus als je (een deel van) de erfenis al tijdens je leven aan je kinderen overdraagt. Het erf bedrag is dan als het ware kleiner, doordat je al een deel eerder aan je kinderen (belastingvrij) heb geschonken. Je kunt voor bepaalde bedragen van een schenking vrijstelling van belasting krijgen. Zo kun je door tijdens je leven vermogen over te dragen aan je kind veel schenkbelasting én erfbelasting besparen.

Wat betekent dit voor de erfbelasting?

Het idee is dat je je erfenis al tijdens je leven overdraagt aan je kinderen. Hierdoor wordt de erfenis die overblijft na het overlijden lager, waardoor het belastbare vermogen kleiner wordt. Degene die de erfenis dan na overlijden ontvangen hoeven minder belasting af te dragen doordat ze al een deel van het vermogen belastingvrij hebben ontvangen.

Maak gebruik van de (belasting) vrijgestelde bedragen!

Er zijn verschillende manieren van belastingvrij schenken door middel van een aantal regelingen over vrijgestelde bedragen. De vrijstellingen gelden elk jaar vanaf 1 januari en worden in december het jaar ervoor bekend gemaakt. Dit zijn de relevante regels die nu gelden:

  • Je kunt per kind altijd tot € 5.515 fiscaal vrij schenken per jaar.

Per kind tussen de 18 en 40 jaar kun je éénmalig:

  • € 26.457 fiscaal vrij schenken,dit geld mag je kind vrij besteden
  • € 55.114 fiscaal vrij schenken, als dit geld voor de opleiding van je kind wordt gebruikt,
  • € 103.643 fiscaal vrij schenken, als dit geld voor de aankoop of verbetering, de aflossing van de hypotheek of restschuld of de afkoop van de erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van de eigen woning.

(Tot € 0 – € 126.722 is je kind al verplicht om 10% hiervan af te dragen en hierboven 20%. Met alleen al de eenmalige vrijstellingen kun je al € 24.370,60 belasting besparen.)

De jaarlijkse schenking van € 5.515 kan 1 keer gedurende een kalenderjaar worden overgemaakt. Er hoeven dus geen 365 dagen tussen de overschrijvingen in te zitten. Zo kun je in principe in zowel de laatste week van 2020 als in de eerste week van 2021 een bedrag overmaken.

Leg de schenking goed vast!

Hiermee kun je onduidelijkheden (bijvoorbeeld over de datum) voorkomen. Bij belastingvrij schenken wil je problemen over onduidelijkheden bij de belastingdienst natuurlijk te vermijden.

Daarnaast mag de schenker ook een paar dingen over de gift bepalen. Zo kan de schenker zeggen dat het geschonken vermogen altijd eigendom van het kind blijft. Dit sluit bepaalde regelingen uit voor het kind waar hij of zij aan verbonden zit zoals het huwelijk bijvoorbeeld.

Gevolgen belasting box 3

Door te schenken betaal je misschien minder in box 3 over je vermogen. Vraag je belastingadviseur meer info hierover of dit voor jou van toepassing is.

Schenken kan ook op papier, zodat het niet direct ten koste gaat van de liquiditeit. Dan moet het wel via de notaris zodat alles goed is vastgelegd. Als je dan afspreekt om de rente die daarover betaald wordt meteen weer wordt teruggestort en dat daardoor dus een schuld ontstaat waarover weer rente a 6 % in rekening wordt gebracht gaat dit ook weer ten laste van de uiteindelijke erfenis. Hierdoor blijft de liquiditeit in tact.

Familiefonds

Je kan ook denken aan een familiefonds, waarbij je nog wel het beheer houdt over het vermogen, maar het vermogen wel al ieder jaar in stukjes en beetjes overgaat naar de volgende generatie.

Nalaten van je bedrijf

Het is als ondernemer ook zeer verstandig de overdracht van je bedrijf bij overlijden of pensioen goed te regelen. Dit moet je niet onderschatten, maar gaat te ver om dit hier verder te behandelen. Hier schrijven we binnenkort een nieuwe blog over. Mocht je hier nu al over willen praten, maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs

Wil je passend advies over belastingvrij schenken? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze belasting- of bedrijfsadviseurs.

Het bericht Handige weetje! Zo kun in je belastingvrij schenken: verscheen eerst op Belastingadvies.