Top

Tesla Model S of X van de zaak en de fiscale voordelen

Tesla maakt elektrische auto’s met een uitstoot van 0 gram CO2 per kilometer. De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s met enkele fiscale voordelen. Deze gelden ook voor de Tesla. Zo is de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s bij een privégebruik van > 500 km (op jaarbasis) slechts 8% (over maximaal € 45.000 cataloguswaarde). Dit geldt voor auto’s die in 2020 op kenteken zijn gezet. Ook zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en MRB en kunnen ondernemers investeringsaftrek claimen over het bedrag van de investering.

Milieu-investeringsaftrek

Voor de nul-emissie auto´s kan er gebruik worden gemaakt van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit is een extra aftrekpost op de winst van de onderneming. De aftrek bedraagt 13,5% van maximaal € 40.000 van het investeringsbedrag (2020). Deze regeling geldt alleen voor nieuwe auto´s die op de Milieulijst staan. De Tesla staat op deze Milieulijst.

Als je bijvoorbeeld zakelijk een Tesla S aanschaft (vanafprijs circa € 72.500 ex BTW) of een Tesla Model 3 (vanafprijs circa € 41.500 ex BTW), resulteert dit in een aftrekpost van € 5.400. Als je er een eigen laadpaal bij aanschaft die je op je eigen bedrijfsterrein plaatst en de kostprijs is minstens € 2.500 ex BTW, levert dat een extra aftrekpost op van € 900 (MIA). Daar bovenop geldt voor de laadpaal nog een extra aftrekpost van 28% van het investeringsbedrag (KIA).

Om gebruik te maken van de MIA moet je de elektrische auto aanmelden bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit moet binnen drie maanden na aanvaarding van de offerte. Bepalend is dus de besteldatum, niet de datum van het kenteken. Als je de beschikking van RVO hebt ontvangen, kun je de aftrekpost verwerken in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De laadpaal (>€ 2.500 ex btw) kan voor de MIA apart worden aangemeld.

NB: de investeringsaftrek wordt gedeeltelijk teruggenomen als de Tesla van de zaak binnen vijf jaar wordt verkocht (desinvesteringbijtelling). 

Wij kunnen de aanmelding bij het RVO van de auto (en eventueel oplaadpunt) voor je verzorgen voor € 125 (exclusief BTW). Hiervoor kun je een afspraak inplannen met een belastingadviseur van oamkb. 

Bijtelling privégebruik Tesla van de zaak

De standaard bijtelling bij privégebruik van > 500 km op jaarbasis bedraagt 22% van de cataloguswaarde. Voor een in 2020 aangekochte en op kenteken gezette Tesla geldt een korting van 14% tot een cataloguswaarde van € 45.000, over het meerdere is de standaard bijtelling verschuldigd. De korting is dus gemaximeerd op € 6.300 en blijft gelden voor de duur van 60 maanden na ingebruikname. Dit kan de ondernemer of DGA dus een netto voordeel opleveren van maximaal € 3.118,50 per jaar (bij ongewijzigde belastingtarieven).

Vanaf 2021 zal de begrenzing op de cataloguswaarde worden verlaagd naar € 40.000, en wordt de korting op het bijtellingstarief afgebouwd naar uiteindelijk 0% in 2026.

Voor ondernemers die BTW in de kosten kunnen verrekenen geldt dat zij voor privégebruik jaarlijks een bijtelling privégebruik moeten aangeven (in de aangifte over het laatste tijdvak van het jaar). De bijtelling mag berekend worden op twee manieren:

  • een percentage van 2,7% van de cataloguswaarde (incl. BTW).
  • op basis van werkelijk gebruik

    In veel gevallen (met name als veel zakelijk wordt gereden) is het gunstiger om de BTW-bijtelling te berekenen op basis van werkelijk gebruik.

Wil je direct advies over fiscale voordelen met een elektrische auto? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze belastingadviseurs. 

Benieuwd wat onze belastingadviseurs nog meer voor je kunnen betekenen? Onze pagina informatie over belastingadvies vertelt je meer.

April 2020

Het bericht Tesla Model S of X van de zaak en de fiscale voordelen verscheen eerst op Belastingadvies.