Top

Gedreven medewerkers vinden voor jouw vacatures?

Leestijd: 9 minuten

Met oamkb recruitment marketing lukt het wél: 5 stappen

Kies voor A- en B-medewerkers en zorg dat jij ze hún droombaan biedt. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit artikel.

Eerst: wat is recruitment marketing?

Met recruitment marketing kijk je naar je talent acquisitie zoals je naar je klanten acquisitie kijkt:

 • wie is onze ideale medewerker/klant;
 • waar bereiken we die;
 • wat maakt ons aanbod beter dan welke andere aanbieder dan ook;
 • hoe zorgen we ervoor dat zij voor ons aanbod kiezen;
 • hoe maken we ze tot ambassadeur die nieuwe klanten/medewerkers aanbrengt?

Dit doet het recruitment marketingbureau door eerst jouw employer branding goed op te zetten: het creëren van een positief imago als werkgever. Vervolgens zorgt recruitment marketing ervoor dat de juiste mensen komen solliciteren. Bij ons oamkb Recruitment Marketing bureau gaan we nog een stapje verder. 5 Stappen om precies te zijn:

Stap 1: Kies voor A- en B-medewerkers

“Alsof we in deze tijd iets te kiezen hebben?!” Nou en of! Het ‘genoegen nemen, bij gebrek aan beter’ heeft ervoor gezorgd dat we zoveel vacatures hebben. Dat komt omdat C- en D-medewerkers meer werk creëren dan ze wegwerken.

A-medewerkers: zijn vakvolwassen, met hetzelfde bedrijfsDNA

A-medewerkers gáán voor je bedrijf en halen daar zelf ook heel veel voldoening uit. Daarom zijn zij productiever, helpen collega’s ook slagen, gaan die extra mile voor jouw klanten, maken hun werk af voor ze naar huis gaan en blijven langer bij jouw bedrijf.  Met bedrijfs DNA bedoelen wij: missie, visie, cultuur en arbeidsethos. A-medewerkers dragen 3x zoveel bij als je C/D medewerkers. A-medewerkers laat je nieuwe mensen inwerken en kun je perfect inzetten voor je wervingscampagne, zodat zij nieuwe A-medewerkers aantrekken.

ABCD medewerkers - Hoeveel motivatie? - Hoeveel volwassenheid?

B-medewerkers: zijn A-medewerkers in de dop

Het zijn mensen die dezelfde mentaliteit hebben als jij en de visie en missie delen van je bedrijf. Ze zijn alleen nog niet vakvolwassen genoeg om de kar te trekken.  Met een beetje coaching/opleiding worden zij ook een A-medewerker.  Als je veel B-medewerkers in huis krijgt, moet je dus goed worden in opleiden (en ze vervolgens binnenhouden).

C-medewerkers: zitten niet (meer) op hun plek

C-medewerkers zijn niet gelukkig, zijn vaker ziek, helpen collega’s niet (als het niet per se moet) en knabbelen aan hun werktijden. Ze dragen niet (meer) bij aan de groei van het bedrijf.  Zoek een andere plek binnen het bedrijf (als ze dezelfde missie en visie hebben), of erbuiten. Help iemand actief aan een nieuwe droombaan. Dan wordt diegene een A-medewerker (en weer gelukkig!) op een andere plek en heb jij weer ruimte voor een nieuwe A-medewerker op deze plek.

D-medewerkers: zijn het zand in je machine

Heb je D-medewerkers in je bedrijf? Dan ben je te laat. Dit was een C-medewerker die te lang is blijven zitten. Voor deze persoon is eigenlijk alles te veel, werkt collega’s tegen, veroorzaakt overal brandjes (ook bij klanten) en houdt collega’s van hun werk (met roddelen/ruzies). D-medewerkers zijn het zand in de machine. Hierbij krijgt oliën een negatief effect.  Deze pleister moet er zo snel mogelijk afgetrokken worden. Wat het ook kost, trek de pleister eraf, anders kun je niet verder. Je doet hier de medewerker zelf ook een plezier mee! Dus kiezen voor A-medewerkers (en B-medewerkers) is de eerste stap naar een vacature-vrij bedrijf 

Stap 2: houd je A-medewerkers binnen met een droombaan

Uit onderzoek van Herzberg, dat gekoppeld is aan de piramide van Maslow, blijkt dat je jouw medewerkers niet motiveert (op de lange termijn) als je ze meer salaris geeft. Je demotiveert jouw personeel wel als je te weinig salaris geeft. Salaris is namelijk een hygiëne factor. Die moet goed zijn, anders gaan medewerkers actief solliciteren.

Wat ‘gewoon’ in orde zijn om mensen binnen te houden:

 • Voldoende salaris
 • Zekerheid van werk
 • Nette secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Goede werkomstandigheden
 • Zich veilig voelen tussen collega’s
 • Goede relatie met de leidinggevende
 • Stabiliteit van de organisatie zelf

Heb je deze hygiëne factoren op orde, dan is jouw personeel nog steeds vatbaar voor recruiters die bellen en voor vacatures die voorbij komen op social media.

Wat mensen wel motiveert om te blijven:

 • Gezellige werksfeer (flipperkast, pooltafel, samen lunchen)
 • Waardering en complimenten (van de baas en leidinggevende)
 • Erkenning (medewerker van de maand/certificaten, teamuitjes, mooie bedrijfskleding)
 • Ruimte om te blijven leren (studiebudget, leren in de baas zijn tijd, promotiekansen)
 • Persoonlijke ontwikkeling (met een ontwikkelplan en/of coach)

Nu voelen jouw medewerkers zich tevreden. Maar, nog altijd zijn zij gevoelig voor recruiters en vacatures die voorbij komen als het om een droombaan gaat.

Wat is een droombaan?

 • Bijdragen aan een groter geheel
 • Missie en visie van het bedrijf komen overeen met persoonlijke drijfveren
 • Een significante impact kunnen maken

Deze punten, opgeteld bij alle voorgaande punten uiteraard, vormen voor mensen een absolute droombaan waarbij zij 100% ongevoelig zijn voor andere vacatures en werkgevers. Vlak voor Maslow overleed, en dat weten veel mensen niet, heeft hij nog een 6e schijf toegevoegd aan zijn piramide. Dit punt is een stuk altruïstischer dan de andere: self trancendence. Mensen stijgen boven zichzelf uit en beseffen dat zij onderdeel zijn van een groter geheel, en gedragen zich daar ook naar. Medewerkers willen bijdragen aan een betere wereld.  Wanneer je jouw medewerkers alles biedt dat ze nodig hebben, motiveert én de ruimte biedt om bij te dragen, dan heb je die droombaan voor mensen waar geen ander bedrijf tegenop kan.  Dit is dus ook de manier hoe je mensen werft die niet actief solliciteren!

Stap 3: trek nieuwe A-medewerkers met jouw WHY

WHY als onderscheidend vermogen

Die WHY, die we kennen van Simon Sinek, spreekt recht tot het hart. ‘Waarom doe je wat je doet? Waarom ben je met dit bedrijf begonnen? Waarom willen mensen voor jouw klanten werken? Zo krijg je sollicitanten die kiezen voor jouw vacature; niet om het salaris, een mooie bedrijfsnaam op hun cv of een functie met status, maar omdat ze geloven in wat jij gelooft. Dit is jouw onderscheidend vermogen binnen jouw recruitment marketing waardoor mensen wel op jouw vacature reageren en niet op die van andere werkgevers.

Mensen werven mensen

We geloven veel sneller wat de mensen zeggen die we kennen of die we willen zijn, dan wat anderen zeggen. Jíj kunt zeggen dat het een leuke baan is, ík kan het zeggen, maar als jouw personéél het zegt, geloven mensen het meteen. Kies dus ook hier weer voor A-medewerkers die jouw verhaal vertellen. Werf niet met geld, wel met cadeautjes Er wordt tegenwoordig veel gedaan met financiële beloningen: als een medewerker een nieuwe medewerker aanbrengt worden er soms hoge bedragen beloofd. Ook komt het voor dat recruiters met de nieuwe kandidaat een hoge ‘tekenfee’ afspreken. In de praktijk blijkt dat medewerkers dat te ongemakkelijk vinden, waardoor het niet dat stimulerende effect heeft als werkgevers hopen. Je hebt wel andere succesvolle medewerker referral programma’s. Medewerkers en fans van je bedrijf kunnen jouw vacature delen in hun netwerk. Je beloont ze hiervoor door een cadeautje op te sturen of ze iets uit te laten zoeken op jouw webshop bijvoorbeeld.

Stap 4: employer branding met authentieke informatie

Een recruitment marketing bureau zorgt voor de employer branding die als een gegoten jasje om het bedrijf heen valt.  Nu AI, filters en deepfake video’s mensen alert maakt op ‘mooier voordoen dan je bent’, zijn authentieke teksten, video’s en foto’s een verademing voor mensen: eerlijke en volledige informatie helpen mensen beter om te beslissen of iets geschikt voor ze is. Dus gebruik: vlogs, interviews en foto’s met echte mensen (geen stockfoto’s) om bij de harten van mensen binnen te komen zodat ze gaan solliciteren.

Hoe concreter hoe beter

Hoe nu weer geldt: durf te kiezen. Als jij langs een winkelruit loopt en er staat een pop in de etalage die exact op jou lijkt: dezelfde haarkleur, postuur en kledingstijl. Hoe groot is de kans dan dat jij naar binnenloopt?  Als je een poort ziet waarin jouw silhouet lijkt uitgehouwen, zodat jij er precies doorheen past. Hoe groot is de kans dat je er doorheen loopt? Precies. Daarom noemen wij het bouwen van de de employer branding campagne een poort van eerlijke en volledige informatie. Iedereen die door die poort heen loopt, past (letterlijk en figuurlijk) perfect bij het bedrijf.

Stap 5: wijs nooit meer iemand af, maar creëer een Talent pool

Timing is everything

Als jouw recruitment marketing goed gedaan is, komen er alleen kandidaten solliciteren die perfect bij jouw bedrijf passen. Dan hoef je dus nooit meer mensen af te wijzen. Uiteraard hoef je ook niet meteen alle kandidaten aan te nemen. Het is nu een kwestie van timing: hebben we nu al plek voor de sollicitant, of moeten we nog even wachten tot diegene de studie af heeft of wij een mentor in huis hebben om iemand goed te kunnen laten shinen; of wij het gewenste salaris kunnen betalen? In ieder geval hebben we contact en weten we elkaar te vinden.

Talentpool

Zo bouw je een talentpool op waar je nog lang plezier van zult houden. Deze mensen hebben een positief gevoel aan de sollicitatieprocedure overgehouden, dus zullen jouw vacatures ook in hun netwerk promoten.

Wat doet oamkb recruitment marketing anders?

Wat oamkb Recruitment Marketing anders doet is het kiezen voor A-medewerkers bij duurzame bedrijven. A-medewerkers vormen geoliede A-teams, die heel goed geolied 3x meer impact maken voor je duurzame bedrijf. En dat is hard nodig! Daarom werken wij er hard voor. Hier lees je: hoe we dat aanpakken.

Een voorbeeld

ECO+BOUW bouwt woningen en gebouwen met biobased materialen. Het zijn geen greenwashers, maar pure pioniers in het duurzaam bouwen. Met het team van oamkb Recruitment Marketing kregen we het voor elkaar om vorig jaar 20 nieuwe medewerkers te werven, waarvan een groot deel absolute A-medewerkers zijn die nu genoemd worden in het rijtje: ‘mensen die het meeste bijdragen aan ons bedrijf’. De andere zijn B-medewerkers die nu worden opgeleid door de A-medewerkers. Dit zorgt ervoor dat de organisatie inmiddels al als een raket vooruit schiet.  En bedenk maar eens wat er gebeurt als die B-medewerkers ook A-medewerkers zijn geworden!

Contact

Zoek jij een recruitment marketing bureau dat jouw recruitment marketing en employer branding zo regelt dat jij allemaal A-medewerkers binnenkrijgt?  Neem dan contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Het bericht Gedreven medewerkers vinden voor jouw vacatures? verscheen eerst op Bedrijfsadvies.