Top

De 5 groeifasen waar jouw bedrijfscoach je doorheen helpt

Net zoals een kind groeit zal ook een onderneming diverse groeifasen doormaken. En net zoals bij een kind zal dat ook leiden tot groeipijnen, frustratie en onverwachte gebeurtenissen. Je zult de ladder altijd trede voor trede moeten bestijgen, dit zal een stuk beter verlopen wanneer je vooraf de uitdagingen, valkuilen en vooral ook mogelijkheden kunt herkennen. Met jouw persoonlijke bedrijfscoach van oamkb kun je een goede start maken en steeds vanuit een solide basis doorgroeien naar de volgende fase van de onderneming. In dit artikel bespreken we de vijf groeifasen, en wat je als ondernemer kunt verwachten. Je oamkb bedrijfscoach is zelf ook zelfstandig ondernemer en begrijpt als geen ander wat jij doormaakt.

De groeifasen van de onderneming

Dit zijn de fasen die elk bedrijf zal doorlopen tijdens de groei:

  1. Pioniersfase
  2. Organisatiefase
  3. Managementfase
  4. Delegeerfase
  5. Standaardisatiefase

Fase 1: Pioniersfase

Je kunt de hele wereld aan, je bent enthousiast en soms wat blind voor tegenslagen. Jouw arrogantie wordt slechts overschaduwd door ambitie. Dit is een prachtige periode met lange werkdagen, adrenaline, onzekerheid en passie. Houd je hoofd koel en concentreer je op de kwaliteit van de diensten en producten.

Fase 2: Organisatie fase

Het woord “nee” ken je niet, je neemt alles aan. Daardoor lopen er zaken fout, dit komt omdat het “support system” van onder meer marketing, verkoop en administratie niet op orde is. Laat je bijstaan door een online administrateur van oamkb om structuur aan te brengen in de administratie. Een bedrijfscoach van oamkb kan je helpen systemen te brengen in het bedrijf zodat je bedrijf vanzelf, zonder jou, gaat lopen. Delegeren leidt ook tot het verliezen van overzicht. Bouw aan een solide structuur zodat je bedrijf verder kan groeien zonder verlies van kwaliteit.

Fase 3: Management fase

De kosten nemen alsmaar toe, het management team breidt zich verder uit. Je dreigt de focus van de onderneming te verliezen. Durf keuzes te maken, ook wanneer niet iedereen het hiermee eens is. Waak over de identiteit van de onderneming en voorzie tegendruk van de “eerste generatie” werknemers. Dit vraagt ook leidinggevende capaciteiten van jou als ondernemer. Iets wat niet elke ondernemer direct in de vingers heeft. Een bedrijfscoach van oamkb kan je hierin ondersteunen, je hebt een zelfstandig en zelfsturend team nodig zodat jij meer tijd vrij hebt om aan je bedrijf te werken, i.p.v. in je bedrijf.

Fase 4: Delegeer fase

Zorg dat alle belangrijke processen gedocumenteerd worden, maar ga niet ten onder aan een zee van regeltjes zonder context. De online administrateur kan de processen toetsen op kosten en baten. Je oamkb bedrijfscoach kan je helpen de systemen te verfijnen en je onderneming te ¨tweaken¨, oftewel te finetunen om de resultaten en de groei te vergroten. Je bent als ondernemer niet meer aan het regelen, je moet jezelf profileren als leider. Een valkuil is dat de oprichter zich teveel met het dagelijks werk blijft bezighouden. Kijk verder dan de werkvloer en spreid je vleugels uit, dat kan alleen als de bedrijfsprocessen goed georganiseerd zijn en je team zelfstandig werkt. Zo zie je kansen voor je bedrijf.

Fase 5: Standaardisatie fase

Dit is de beste fase voor groei. Wat gestandaardiseerd is, kan gekopieerd worden. Train een nieuw team aan leiders en voorkom bureaucratie binnen de onderneming. Zorg dat je een sterk team om je heen hebt op wie je kunt vertrouwen. Als ondernemer ben je klantgericht, je kijkt naar de toekomst en zorgt dat de communicatie intern op peil blijft. Je bent in de gelegenheid om kansen voor je bedrijf uit te voeren.

Dit kun je verwachten bij elke fase

Naast de 5 groeifasen met unieke kenmerken zijn er ook een aantal overeenkomstige zaken waar je rekening mee moet houden, en waarbij de bedrijfscoach je zal bijstaan:

  • Je zult het af en toe even niet meer weten. Neem een stap terug, haal diep adem en ga verder.
  • Je bedrijfscoach heeft een 7 stappenplan voor een beter bedrijf. Dat is een gestructureerde aanpak met kennis van ondernemers over de hele wereld.
  • Er kunnen problemen ontstaan met verloop van personeel en aanpassingen aan culturele omstandigheden. Wees flexibel en blijf niet steken in routine. Een open mind zorgt voor de groei van jou en je bedrijf.
  • Fouten zijn onvermijdelijk, hoe je omgaat met die fouten en de wijze waarop je deze oplost bepaalt jouw succes. Fouten zijn een reden voor verbetering en horen erbij.
  • Meer winst en groei komt door verbetering van jezelf als ondernemer en op onderdelen van je bedrijf, zodat je aan je bedrijf werkt i.p.v, in je bedrijf.

De bedrijfscoach van oamkb helpt je graag jouw ogen op de toekomst te houden. Met een 7 stappenplan naar een beter bedrijf, verbeter je elk onderdeel van je bedrijf en staat dit garant voor groei en meer winst. 

Wil je direct advies om jouw bedrijf optimaal te laten groeien? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfscoaches.

Benieuwd wat onze bedrijfscoaches nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over bedrijfscoaches vertelt je meer.

Het bericht De 5 groeifasen waar jouw bedrijfscoach je doorheen helpt verscheen eerst op Bedrijfscoaching.