Top

4 tips bij het inhuren van een vakantiekracht

Jongeren tijdelijk laten werken als vakantiekracht is voor beide partijen interessant. Als ondernemer kun je beschikken over extra handjes voor de periode dat je vaste medewerkers vrij zijn, en de vakantiekrachten kunnen een mooi zakcentje bijverdienen -en ook nog wat praktijkervaring opdoen. Iedereen happy dus!

Maar je moet er wel voor zorgen dat je voldoet aan de wetgeving. Jongeren zijn een kwetsbare groep die vanuit de wet extra bescherming genieten ten opzichte van andere werknemers. Je hebt als werkgever een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun veiligheid altijd wordt gewaarborgd. Daarom geven we op deze pagina enkele tips bij het inhuren van vakantiekrachten.

1. Veiligheid boven alles

Een vakantiekracht is een jongere die tijdens de schoolvakantie werkt. Het zijn dus kinderen zonder ervaring. Daar moet je als werkgever serieus rekening mee houden. Helaas vinden elk jaar weer ongevallen plaats omdat jonge medewerkers risico’s te licht inschatten of gewoon onervaren te werk gaan. Zorg dus voor een veilige omgeving en een prettige werksfeer, en kijk goed naar de naleving van de Arbowet.

2.Hoe oud is de vakantiekracht en wat betekent dat voor hun inzet?

Je mag voor vakantiewerk kinderen in dienst nemen vanaf 13 jaar. Op die leeftijd zijn er echter dusdanig veel beperkingen dat veel werkgevers hier niet eens de moeite voor nemen. Vanaf 15 of 16 jaar wordt het inschakelen van vakantiewerkers vaak interessant. Bovendien zijn kinderen rond die leeftijd wat verder in hun ontwikkeling waardoor ze vaak beter en zelfstandiger zullen functioneren tijdens de werkzaamheden.

De stelregel is: hoe jonger het kind is, hoe lager het aantal uren bedraagt dat ze mogen werken. Een kind van 15 jaar mag tijdens een schoolvakantie niet meer dan 8  uur per dag werken. Een ‘volwassene’ van 18 jaar mag maximaal 12 uur per dienst werken, met een maximum van 60 uur per week, uiteraard inclusief overwerken.

Kinderen in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar mogen niet werken na 21.00 uur, niet in aanraking komen met giftige stoffen of in een lawaaiige omgeving werken en ook nooit overwerken. Kijk welke specifieke regels er mogelijk nog gelden in jouw sector (bijv. Horeca).

3. Let op het soort contract

Je kunt een vakantiekracht die tijdens de zomervakantie komt werken verschillende contractvormen aanbieden. Ongeacht de vorm mag je geen proeftijd of concurrentiebeding afspreken en moet je minimaal 8% vakantiegeld en opbouw vakantiedagen toepassen. Meestal wordt er uit gewoonte gekozen voor een tijdelijk oproepcontract. Wat veel ondernemers echter niet weten is dat je op de site van de Belastingdienst het formulier ‘studenten en scholierenregeling’ kunt laten invullen. Dat voorkomt dat er te veel wordt ingehouden. Doe je dat niet, dan kan de vakantiekracht ook zelf achteraf met een aangifte de te veel betaalde loonbelasting terugvragen.

Wanneer komt een jongere hiervoor in aanmerking?

  • scholieren voor wie bij het begin van het kalenderkwartaal recht bestaat op kinderbijslag volgens de Algemene kinderbijslagwet;
  • studenten en scholieren die bij het begin van een kalenderkwartaal recht hebben op een lening volgens de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;
  • studenten en scholieren die bij het begin van het kalenderkwartaal recht hebben op een tegemoetkoming in de studiekosten volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten

Toepassing van de scholieren- en studentenregeling kan je onderneming ook na de invoering van de WAB een premiekorting opleveren en de jongere een iets hoger netto-loon als je gebruik maakt van de kwartaaltabel. Onthoud dit als je studenten wilt aannemen maar zij geen zin hebben het formulier in te vullen.

Let op: een contract op oproepbasis (nul-urencontract) mag wel maar is wellicht niet aan te raden. Gezien de grote vraag naar vakantiekrachten is de kans dan groot dat men jouw oproep niet afwacht en aan het zwembad ligt of elders aan de slag gaat waar men meer zekerheid op inkomen krijgt.

4. Inhuur via een bureau

Daarnaast is het mogelijk om vakantiekrachten in te huren via een uitzendbureau. Het bureau is dan werkgever en past het zg. vakantiewerkers-contract toe, specifiek bestemd voor studenten en scholieren die in de schoolvakanties gaan werken.

Maak je gebruik van vakantiekrachten binnen jouw bedrijf, informeer dan naar de (on)mogelijkheden. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze HR adviseurs

Benieuwd wat onze HR adviseurs nog meer voor je doen? Onze pagina´s informatie over HR en personeel vertellen je meer.

Het bericht 4 tips bij het inhuren van een vakantiekracht verscheen eerst op Bedrijfsadvies.