Top

Auto van de Zaak

Auto van de zaak

Bij een auto van de zaak, waarin je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je rekening houden met een fiscale bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto. Hier staat tegenover dat de kosten van een auto van de zaak ten laste komen van de onderneming, waardoor ze aftrekbaar zijn van de winst. 

Zelf kopen of geld lenen? 

Zelf een auto kopen is aantrekkelijk als je de kosten in één keer kunt betalen. Of als je goed kunt onderhandelen met de dealer. Kopen is ook het overwegen waard als je van plan bent om er jarenlang in te rijden. Dan kun je de afschrijving namelijk uitsmeren over meerdere jaren of de laatste jaren afschrijving vrij rijden. Lenen in privé kan ook. Bij een persoonlijke lening besteed je het geleende bedrag direct aan de auto. Stem wel de looptijd van de lening af op de gebruiksduur van de auto. 

Auto in privé?

Rijd je voor de zaak in je eigen auto, dan kun je als ondernemer per zakelijk gereden kilometer belastingvrij € 0,19 in rekening brengen bij jouw bedrijf. Daardoor kan het – als je veel zakelijke kilometers maakt, of als de auto een hoge cataloguswaarde heeft – interessant zijn om de auto privé te houden.

Of leasen? 

Leasen is een optie als je geld wilt reserveren voor andere grote uitgaven. Bij leasen betaal je één vast maandbedrag en weet je dus waar je aan toe bent. Bij operational leasen heb je ook geen omkijken naar onderhoud en verzekeringen. Dat is allemaal inbegrepen in het maandbedrag. Houd wel in gedachten dat je een leasecontract niet altijd zomaar kunt beëindigen. Privé leasen van de auto vaak kostbaar. De kosten per kilometer zijn immers altijd hoger dan de € 0,19 die je bij jouw bedrijf kun declareren. Overigens moet je de keuze zakelijk of privé niet alleen voor de inkomstenbelasting, maar ook voor de btw-aangifte maken. Beide keuzes maak je apart van elkaar.

De belastingadviseurs van oamkb kunnen berekeningen maken wat de meest voordelige keuze voor je is. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Leasen en verzekeringen 

Wil je gaan leasen, kijk dan ook kritisch naar de autoverzekeringen. Bij leasen inclusief verzekering betaal je alle premies. Let op: leasemaatschappijen werken niet met een bonus-malussysteem, dus je bouwt geen no claimkorting op. Leasen zonder verzekering is aantrekkelijk als je weinig schade rijdt. Dit betekent wel dat je zelf de verzekeringen moet regelen en de leasemaatschappij moet hiermee instemmen. Andersom geldt dat brokkenmakers beter af zijn op de polis van de leasemaatschappij. Verder kan het interessant zijn om de (privé) motorrijtuigen van de medewerkers onder te brengen in een collectief contract. Ook de auto’s van de partners kunnen in zo’n contract worden opgenomen. Veel auto’s en een gunstig schadeverloop leveren een flinke korting op.

Wil je direct advies over fiscale voordelen met een auto van de zaak? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek met de de belastingadviseur van oamkb.

Wil je meer weten over welke fiscale voordelen voor ondernemers? Op onze pagina informatie over belastingadvies lees je alles. 

April 2020

Het bericht Auto van de Zaak verscheen eerst op Belastingadvies.