Top

Fiets van de Zaak

Het is mogelijk om een fiets op naam van de onderneming aan te schaffen. Voorwaarde is dat de fiets voor minimaal 10% zakelijk wordt gebruikt. Denk hierbij aan fietsritten naar klantrelaties, woon-werkverkeer of naar de accountant. In deze blog lees je hoe het werkt. 

Regeling 

Als de werkgever aan zijn werknemer een (elektrische) fiets vergoedt of verstrekt dan wordt de waarde van de fiets tot het loon van de werknemer gerekend of ondergebracht in de vrije ruimte binnen de WKR. Er moet een bijtelling op het loon plaatsvinden voor het privégebruik (privékilometers x kilometerprijs) en een eventuele eigen bijdrage privégebruik (uit nettoloon) mag hiervan worden afgetrokken. 

Bijtelling in 2020 

Voor de fiets van de zaak komt er in 2020 een fiscale bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs. De fiets van de zaak staat overigens los van de auto van de zaak. Iemand kan dus van beide regelingen tegelijk gebruik maken. In de fietsregeling is opgenomen dat wanneer men de fiets gebruikt voor woon-werk-verkeer, men geacht wordt de fiets ook privé te gebruiken. Deze bepaling is opgenomen omdat het praktisch niet te controleren is of er sprake is van privégebruik.

Toch een fiets in privé aanschaffen 

Het kan in een aantal gevallen fiscaal interessanter zijn om de fiets gewoon privé aan te schaffen en kilometerkosten te rekenen. In deze constructie mag je 19 eurocent per zakelijk gereden kilometer in rekening brengen bij de onderneming, waarin ook de ritten van thuis naar het werk meegeteld mogen worden. Door een proefberekening te maken kun je vergelijken welke optie het meest voordelig uitkomt.

De belastingadviseurs van oamkb maken graag een berekening voor je. Plan direct een afspraak in

Wil je meer informatie over het behalen van fiscale voordelen met vervoer van de zaak? Op onze pagina informatie over belastingadvies leggen we je alles uit.

Mei 2020

Het bericht Fiets van de Zaak verscheen eerst op Belastingadvies.