Top

FAQ: Computerbril en Investeringsaftrek


In de FAQ (Frequently Asked Questions ofwel veelgestelde vragen) behandelen we vragen die de afgelopen periode veel voorbij zijn gekomen. Deze keer behandelen we de computerbril en de investeringsaftrek.


Computerbril

Een medewerker verzoekt je een computerbril te vergoeden, hoe werkt dat?

Wanneer een werknemer veel werk verricht achter een beeldscherm kan jij als werkgever een oogonderzoek aanbieden. Je bent als werkgever verplicht een beelschermbril te vergoeden aan je werknemer wanneer uit onderzoek blijkt dat een beeldschermbril noodzakelijk is.

Als je een computerbril vergoed, het kan uiteraard ook vrijwillig, boek je deze in de administratie als kosten en vraag je de btw terug van de Belastingdienst. Als de werknemer de bril voorschiet, zorg er dan wel voor dat de bedrijfsnaam op de factuur staat, anders mag je de btw niet terug vragen. De computerbril valt niet onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Lees hier meer over de WKR. De computerbril moet dan wel op de werkplek blijven. Als de werknemer de bril ook privé mag worden gebruikt, dan is de bril alleen onbelast als hij voor meer dan 90% zakelijk wordt gebruikt. Dat is best lastig aan te tonen.

Als eigenaar van je bedrijf kan je wellicht ook een computerbril willen aanschaffen. De regels zijn gelijk. De bril is onbelast als hij voor meer dan 90% zakelijk wordt gebruikt. Als eigenaar is dat echter lastig aan te tonen, je hebt immers geen baas die je kan verbieden de bril op werk te laten. Om die reden is het aan te raden de aanschaf met de Belastingdienst af te stemmen of om de bril niet zakelijk te boeken zodat er geen discussie over kan bestaan.

Lees na de foto verder over de investeringsaftrek.

Investeringsaftrek
Heb ik dit jaar recht op investeringsaftrek? Wat houdt het in? 

Als je in een jaar investeringen doet in zaken die meerdere jaren meegaan kan je in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Er zijn, uiteraard, een aantal spelregels: 

1) Het moet gaan om een investering in bedrijfsmiddelen van meer dan € 450 ex btw

2) Wanneer je hebt geïnvesteerd tussen € 2.301 en € 56.642 op jaarbasis exclusief btw krijg je een bruto aftrek van 28% van het bedrag;
Als het bedrag ligt tussen € 56.643 en € 104.891, dan bedraagt de aftrek € 15.863;
Als het bedrag ligt tussen € 104.892 en € 314.673, dan loopt de aftrek terug middels een rekensom;
Boven € 314.673 is er geen investeringsaftrek. 

Het kan de moeite waard zijn om goed op te letten op welk bedrag je uitkomt want ga je net een grens over in deze schijven, dan kan het een paar honderd euro in verschil opleveren. Bovenstaande bedragen horen bij het jaar 2018. Elk jaar wijzigen de bedragen wat, de strekking blijft hetzelfde. 

Kies het moment van investeren bewust. Als je net tegen de grens aanzit en je wilt nog investeren, doe het dan nog in 2018. Als je al weet dat je gaat investeren kan het een overweging zijn dat nog in 2018 te doen. Zodoende kan je de aftrek al snel toepassen in de aangifte van 2018, anders moet je een jaar wachten voordat je de aftrekpost kan benutten. Als je anderzijds besluit een telefoon te willen gaan aanschaffen, maar je hebt verder nog niks geinvesteerd, wacht dan tot 1 januari, dan heb je nog een jaar om de grens te halen. 

Diverse investeringen komen niet in aanmerking voor de aftrek. Welke dat zijn kan je hier lezen: https://goo.gl/PKYooU