Top

Het belang van een liquiditeitsprognose en jaarprognose

Het maken van een liquiditeitsprognose en een jaarprognose kost jou als ondernemer waarschijnlijk veel tijd. Misschien doe je het daarom ook liever niet, omdat je jouw tijd liever besteed aan dingen die je leuk vindt. Echter is de tijdsinvestering voor het maken van deze prognoses het zeker waard. In deze blog leer je het belang van een liquiditeitsprognose en jaarprognose en hoe je een goede prognose maakt.

Waarom is het maken van deze prognoses belangrijk?

Voor jou als ondernemer is het opstellen van realistische prognoses van groots belang. De prognoses zijn jouw houvast voor de komende periode. Door het maken van de prognoses krijg je inzicht in de verwachte kosten en opbrengsten en daarmee het resultaat van jouw onderneming. Door deze inzichten ben jij je bewust van de financiële situatie van jouw bedrijf en kun je bijsturen waar nodig. 

Wat zijn liquiditeitsprognoses en jaarprognoses? 

Het doel van een jaarprognose is om inzicht te krijgen in de financiële situatie van jouw bedrijf voor de komende periode. Bij de jaarprognose, ook wel bekend als exploitatieprognose, maak je een overzicht van de door jou verwachte opbrengsten en kosten voor een bepaalde periode. Hiermee kun je inzichtelijk maken of jij winst of verlies verwacht voor de komende periode.  

De liquiditeitsprognose is het uitvloeisel van de jaarprognose. In een liquiditeitsprognose maak jij als ondernemer een overzicht van de verwacht inkomsten en uitgaven voor jouw bedrijf voor de komende periode. Door het opstellen van een liquiditeitsprognose, krijg jij als ondernemer inzicht in jouw liquide middelen.

Wat is het verschil tussen een liquiditeitsprognose en een jaarprognose? 

Het verschil tussen de liquiditeitsprognose en jaarprognose zit hem in het verschil tussen opbrengst en inkomsten en kosten en uitgaven. Bij een liquiditeitsprognose noteer je wat je daadwerkelijk verwacht te ontvangen en uit te geven. Hierbij dien je rekening te houden met betalingstermijnen van zowel debiteuren als crediteuren. Bij een jaarprognose noteer je wat je verwacht te factureren en wat je verwacht gefactureerd te krijgen. Hierbij houd je geen rekening met betalingstermijnen. 

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het maken van een liquiditeitsprognose of jaarprognose? Of wil je dat er iemand een keer met een frisse blik meekijkt? Plan dan een kosteloos adviesgesprek in of bel ons!