Top

E-resident, de digitale ondernemer zonder grenzen

Steeds meer bedrijven zijn niet langer gebonden aan een vaste locatie, met name digitale dienstverleners kunnen overal en altijd werken. Hoe wordt je als e-resident gezien voor de belasting? Wat moet je betalen en waar? Wat is e-Residency eigenlijk en moet je daarvoor naar Republiek Estland verhuizen? Op deze pagina zetten we de voornaamste feiten op een rijtje als je overweegt een virtuele inwoner te worden van Estland.

Wat is een e-resident?

Een e-resident is een virtuele inwoner van Estland. Sinds 1 december 2014 is het mogelijk om je als persoon en met name als ondernemer in dit land te registreren zonder daadwerkelijk in Republiek Estland woonachtig te zijn.

Hoe werkt e-Residency?

Na aanmelding als e-resident worden jouw gegevens gecontroleerd, als alles klopt ontvang je een smart card die je een aantal zaken online laat regelen waaronder belastingaangiftes indienen en bankieren.

Waar moet je inkomstenbelasting betalen?

Omdat je als e-resident niet fysiek in Estland woonachtig bent val je nog steeds onder de Nederlandse wetgeving wat betreft de inkomstenbelasting, mits je nog steeds (voornamelijk) in Nederland woonachtig bent of hier ingeschreven staat.

Waar moet je vennootschapsbelasting betalen?

Dit is afhankelijk van de situatie. Wanneer de leiding van de betreffende vennootschap in Nederland woont zal de vennootschapsbelasting ook in Nederland afgedragen moeten worden. Wanneer deze persoon als digitale nomade niet vast woont in Nederland zal de heffing in Estland plaatsvinden. De keuze wordt gebaseerd op de regelgeving in het belastingverdrag.

Moet een e-resident BTW afdragen?

Normaal gesproken worden digitale diensten belast in het land waar de klant zich bevindt. Omdat deze regel met veel klanten in verschillende landen ingewikkeld kan zijn is er de MOSS (Mini One Stop Shop) regeling waarbij je de diensten van het land van registratie aangeeft. In het geval van een e-resident is het wellicht mogelijk de BTW afdracht via Estland in te dienen. Wanneer je voornamelijk jouw digitale diensten uitvoert in Nederland kan dit als “vaste inrichting” bestempeld worden. Dat houdt in dat je toch in Nederland de BTW aangifte moet indienen. Het is dus geen zwart-wit scenario.

Is e-Residency legaal?

Jazeker, wanneer je door Estland geautoriseerd wordt als e-resident is dat helemaal legaal. Sterker nog, het is een heel transparante manier van internationaal zakendoen. Het wordt dan ook gezien als een “eerlijk” alternatief voor de Panama situatie waar belastingontduiking aan de orde van de dag was.

Moet ik als ondernemer een e-resident worden?

Dat is een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden valt. Voor digitale nomaden die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie kan het virtuele grenzen doen vervagen, Amerikaanse ondernemers kunnen met een e-Residency eenvoudig met euro’s werken omdat Estland deel uitmaakt van de eurozone. Ondernemende Britten zien het na Brexit ook wel zitten om e-resident te worden en startups kunnen direct in Estland aan de slag gaan met hun digitale bedrijf.

Wil je direct advies over e-residents en of het interessant is om virtueel naar Republiek Estland te verhuizen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze bedrijfsadviseurs.

Benieuwd wat onze bedrijfsadviseurs nog meer voor je doen? Onze pagina informatie over bedrijfsadvies vertelt je meer.